Presentació: temps d’orquídies - Jordi Brú
2176
post-template-default,single,single-post,postid-2176,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Presentació: temps d’orquídies

Presentació: temps d’orquídies

Arribada la primavera, tot floreix. Aquesta és una entrada molt especial, perquè parlarem d’orquídies: sí, a casa nostra tenim orquídies que creixen de forma silvestre! No són tant grans en tamany com les tropicals, però aquí tenim un clima diferent i les espècies que hi creixen s’han d’acostumar a un període estival rigorós.

Les orquídies són flors altament especialitzades, sobretot en la seva pol·linització. La majoria d’espècies d’orquídies s’han especialitzat en un grup concret d’insecte pol·linitzador (o inclòs d’una espècie concreta d’insecte). Però què passa quan un insecte es confón i no porta el pol·len a l’espècie que li pertoca, sinó a una altra espècie? Normalment la natura té mecanismes per a evitar que hi pugui haver creuaments entre diferents espècies, o bé si n’hi ha, que la seva descendència sigui estèril (com és el cas de les mules).

Però excepcionalment, pot tirar endavant la fecundació i produir una llavor fèrtil que pugui germinar. En aquest cas, només el temps dirà si la nova planta que ha sorgit (amb característiques de les dos espècies progenitores) pot tirar endavant, i si podrà atraure a algun insecte perquè l’ajudi en la pol·linització.

Us presento un d’aquests híbrids: Ophrys xheraultii

 

No hi ha comentaris

Escriu un comentari