Ja comencen... Orquídies - Jordi Brú
15111
post-template-default,single,single-post,postid-15111,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Ja comencen… Orquídies

Ja comencen… Orquídies

Sempre hi ha orquídies que són més primerenques que d’altres. Aquest any però, sembla que la cosa va força avançada… M’explico:

El dia 2 de gener, fent una passejada ràpida per un lloc indeterminat de les Muntanyes de Prades, vaig poder trobar la que per a mi va ser “La primera catalana de l’any”.

Ohrys forestieri

“La primera catalana de l’any”

Es tracta d’una Ohrys forestieri. És una orquídia del grup de les abelleres, coneguda com a mosques negres o monges (ben segur que té molts altres noms depenent de quin sigui el vostre lloc d’origen). El més curiós de tot és que aquesta no es trobava en un lloc amb condicions climàtiques habituals massa benignes, sinó a uns 950 metres d’alçada!

Això em va fer pensar. “Si a gairebé 1.000 metres ja n’hi ha, segur que en zones climàtiques més favorables la cosa ja deu haver despertat també!”

Aquest passat cap de setmana vaig poder dedicar una altra estona a cercar com evolucionaven aquests petits tresors a cotes més baixes. Al principi no en trobava cap, però poc a poc van anar sortint. Una aquí, una allà, un grupet de dos més enllà. Algunes a punt d’esclatar… Totes elles, com no podia ser d’altra manera, Ophrys forestieri ja que no conec que hi hagi cap altra espècie tant primerenca a la zona visitada.

Sembla doncs que la temporada ja està inagurada!

Ah! I recordeu, si sortiu a buscar-ne, aneu amb compte de no trepitjar-les, no us deixeu enganyar per les fotos, aquestes plantes són força menudes! I no sigueu tant il·lusos de voler-les agafar, ja que no us sobreviuran! Els motius us els explico un altre dia, que aquest post ja comença a ser massa llarg…

P.D. Curiosos o no en la matèria, no us perdeu el llibre que han fet quatre enamorats d’aquestes plantes (El Ricard Ribas, el Biel Roig, el Jaume Blanch i el Ramon Pere), sobre les orquídies de les serres de Montsant i de la Mussara i que ha editat Piolet. Hauria d’estar a les estanteries de totes/s les/els amants de les orquídies!

No hi ha comentaris

Escriu un comentari