Històries de l'oli - Jordi Brú
16378
post-template-default,single,single-post,postid-16378,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Històries de l’oli

Històries de l’oli

Desembre. A la majoria de pobles del Priorat, qui no ha acabat de (re)collir les olives, poc li falta. A les proximitats dels molins, tot fa olor d’oli nou, i el Celler Cooperatiu de Cornudella no n’ha estat cap excepció.

Quan el sol se’n va, comencen a arribar a la zona de descàrrega els pagesos amb els seus vehicles carregats amb la collita del dia.  “Ja estem a punt d’acabar, no mos queden gaires dies” ens diu el Joan, mentre descarrega els sacs amb les olives. Afegeix: “En general enguany no hi ha hagut bona collita, veníem d’uns anys molt secs, i per postres aquest any mos va ploure quan los olivers estaven florits, fa uns quants dies mos va caure calamarsa i després una ventada en va tirar força a terra”. Mentrestant, en retira els brots i les fulles per tal què no arribin a dins del molí. Un cop pesades, comenta amb el Ricky (l’encarregat del Celler) com ha anat la jornada mentre n’observen el resultat de la jornada. Abans de marxar, el Joan ens ensenya orgullós les seves olives i, tot i les inclemències meteorològiques d’aquest 2018, confia que el 2019 serà millor. El pagès, sempre confia que l’any vinent serà millor.

Mentrestant, el Ricky i el Marc, continuen la seva feina al Celler, i quan no hi ha ningú descarregant, segueixen organitzant l’espai i alimentant el molí, el qual tritura i premsa olives les dues terceres parts del dia. Cal però dosificar la quantitat d’olives, per tal de no sobrepassar la capacitat de mòlta. De la pasta, un cop premsada, en sortirà el preuat líquid daurat. Encara que ja sigui ben fosc, la porta entre oberta i algunes llums al seu interior, indiquen que la feina per avui encara no s’ha acabat. Tot i així, una mica d’aquest oli nou, ja està al setrill preparat per a sucar alguna torrada. El seu color, barreja de grocs i verds, aquest any és espectacular.

L’endemà al matí, el Joan i la “quadrilla” estan collint olives als Sardans, una partida del mateix poble de Cornudella que s’ubica sota el reguard de les cingleres de Montsant. El soroll de les pintes i del compressor no para. Ja fa uns anys que la manera de collir s’ha mecanitzat per tal de poder optimitzar els dies de recol·lecció. Les pintes, gràcies a la força de l’aire que els arriba del compressor, s’obren i es tanquen de manera molt ràpida, per a fer caure les olives a les borrasses que prèviament han estat posades a terra.

En un altre cantó de la finca, l’Alexis està collint les olives de la manera artesanal, amb el “rascle” d’olives (al sud del Priorat nosaltres en diem “escarrador”). L’Alexis, ens dóna un cop de mà amb una activitat fotogràfica que hem muntat amb els companys de Montsant Natura, per tal què els participants puguin fotografiar amb calma tots els processos implicats en l’elaboració de l’oli, però això us ho explicarem en una propera ocasió. Aquí l’Alexis, cull les olives com s’havia fet tota la vida. La mecànica és molt senzilla: es “pentinen” totes les branques que tenen olives, fent-les caure a terra (també a sobre de la borrassa prèviament esteses). Un cop acabat l’oliver, aquestes es recullen, no sense abans retirar-ne els brots més grans que hagin pogut caure, i es porten cap al lloc on es centralitza tota la collita del dia. Avui la quadrilla és nombrosa i van per feina, per això el Joan ha pujat als Sardans amb el tractor i el remolc. Esperen fer un remolc ben ple, acabar la collita aviat i esperar que el proper any, la climatologia els sigui més favorable.

 

* Si tens curiositat i vols conèixer alguns aspectes més sobre com s’elaborava l’oli antigament, pots accedir a aquest enllaç a l’apartat web de projectes.

No hi ha comentaris

Escriu un comentari