De cultura, noms populars i flors - Jordi Brú
2227
post-template-default,single,single-post,postid-2227,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

De cultura, noms populars i flors

De cultura, noms populars i flors

Aquest passat divendres, l’Associació de Dones d’Els Guiamets em va convidar a participar a la Setmana Cultural del poble. Sí, l’Associació de Dones és una de les entitats més actives d’Els Guiamets i cada any organitza tot un seguit d’actes culturals durant una setmana. La meva sorpresa va ser que l’activitat proposada girava al voltant de les flors! Que es parli de la flora enmig d’una setmana cultural, és un molt bon símptoma de què la sensibilització ambiental està creixent.

Imatge general (Autor de la foto: Camil Perpinyà)

“Flora singular del nostre terme” portava per títol l’activitat, on vaig intentar fer una pinzellada d’algunes espècies de flora silvestre que conec que hi ha al terme municipal. Evidentment l’activitat anava sempre acompanyada de fotos, i anava comentant alguns aspectes singulars d’aquestes espècies (formes, colors, estratègies, usos, reproducció,…). Com no podia ser d’altra manera, les orquídies van tenir-hi un paper destacat!

Algunes de les espècies de flora que varen sortir presents

També vam poder aprofitar per a compartir coneixements en quant als seus noms populars. Molts dels noms que conec són fruit de l’estudi a través de llibres (on habitualment els noms comuns a nivell local no hi figuren), i només puc fer que agrair a tota la gent la seva atenció i participació compartint els noms populars de plantes que ells coneixen. Penso que aquest és un llegat que no hem de perdre!

A tall d’exemple, us en poso alguns:

  •      Nom local  vs  Nom comú
  •      All de bruixa = Porradell
  •      Gosset = Conillet
  •      Sardaboll = Ravenissa
  •      Sabateta de Jesús = Paroniquia
  •      Espinaler = Gavarrera

Parlant del nom local. Ravenissa blanca=Sardaboll blanc (Diplotaxis erucoides) (Autor de la foto: Camil Perpinyà)

No hi ha comentaris

Escriu un comentari